Mat & øl

Å finne riktig drikke til maten løftar måltidet til nye høgder. Kinn Bryggeri har mange matvennlege øl, og vi garanterer at du vil finne eit øl som passar til både tradisjonell norsk mat og dei mest eksotiske rettar. Her er våre forslag til øl- og matkombinasjonar. Bon appétit!
Mat og øl

Ekstra god bitter

Pale Ale 5%

Med litt høgare alkoholinnhald enn den vanlege utgåva, får du litt meir smakskraft og fylde. Maltsamansetninga er Maris Otter Pale Ale og lys krystallmalt. Humlinga er gjort med Target, Fuggles, East Kent Goldings og Amarillo. Den fyrste dosen med humle går i vørterpanna når det står igjen ein halvtime av kokinga, og så blir det tilsett humle fram til kokinga er over.

Passar til lyst kjøtt, pizza, pasta og krydra mat.

Fennoskandia

Baltisk porter 7%

Fennoskandia er eit område i det nordvestre hjørnet av Europa. Geologisk fell det saman med det baltiske skjold. Vi har bryggja ein baltisk porter for å heidre våre systre og brør i nabolanda. I Sverige og Finland har dei rike tradisjonar med undergjæra porterøl og vi vil med Fennoskandia slå eit slag for denne ølstilen. Mørk, fyldig og lett søtleg maltsmak, som balanserer perfekt den milde røsta smaken. Dette ølet er eit fint koseøl, eller det kan nytast til kaker og dessertar.

Oktoberfest

Lyst lagerøl

Kvar haust er oktoberfesten det store høgdepunktet i Bayern. Oktoberfestølet er eit lyst lagerøl, som er litt sterkare enn vanleg. Det vert tradisjonelt bryggja nokre månader før festen for å få rett modning. Vårt oktoberfestøl er gjære i opne kar, og har fått gode dosar med tysk edelhumle og lang lagringstid på tank før flasking. Drikk Oktoberfest til lettare matrettar som laks, aure og salatar eller berre som eit glas åleine, helst i stor seidel.

Haust

Belgisk dubbel

Haust er eit svært godt matøl til haustlege matvarer som viltkjøt og sopp. Til dette ølet har vi brukt berre norsk malt: Pilsner malt frå Jæren Korn og Malt og vår eigenutvikla Special Kinn frå Bonsak Gårdsmalteri i Nord-Trøndelag. For å få rette smaken og fylden har vi også brukt mørk kandissirup og cassonadesirup.

Vårbukk

Bukkøl 9,5%

Vårbukk er eit ekstra sterkt bukkøl. Det er mørkt koparfarga og har ein moderat kropp. Dette gjer ølet lettdrikkeleg sjølv om det er på heile 9,5%. Vårbukk er lagra kaldt på ståltank i to månader før tapping, for å få ein ekstra mjuk maltsmak. Bruk ølet til lammekjøt, eller til å varme deg på kjølige kveldar.

Sommarøl

Lyst amerikaøl 5,5%

Vårt sommarøl eit lyst og friskt sesongøl av typen amerikansk pale ale. Det er humledominert og har stor friskleik. Passar godt åleine eller til grillmat.
Tilgjengeleg frå mai – august.

Alvor

Villøl 6,5 %

Vi meiner Alvor med ølstilen Villøl denne gongen. Om du lagrar ølet i kjellaren nokre månader eller eitt års tid vil du forstå kva vi meiner. Dette er eit øl som er inspirert av eit klassisk belgisk trappistøl og namnet Alvor er eit anagram på dette. Som ferskt øl smakar det som eit friskt, overgjæra øl i belgisk stil, men med tida vil villgjæra ta meir og meir over smaksbiletet. Prøv Alvor til rakfisk, fenalår eller chèvre. Ver merksam på at kolsyreinnhaldet vil auke med lagring, så ølet bør opnast med varesemd.

Påskeøl

Engelsk indiaøl 6,5%

Vårt sesongøl til påske er eit øl med røter i dei opprinnelege indiaøla som vart laga i England på 1800-talet. Lyse øl med lett maltkropp og store mengder engelsk humle. Humlesmaken på eit slikt indiaøl er annleis enn på dei fleste moderne indiaøl som er bryggja med amerikanske humlesortar. Kinn Påskeøl er lys disig på farge og har eit meir delikat humlepreg. Bitterheita er relativt høg, og humlesmaken har nyansar av blomar, sitron og marsipan. Kun tilgjengeleg rundt påske.

Julefred

Sterk skotsk øl 6,5%

Opprinneleg skal alt juleøl være eit sterkt, mørkt og maltrikt øl. Julefred med lilla etikett er bryggja i denne tradisjonen og er laga fyrst og fremst for at det skal høve godt til den tradisjonelle julematen på Vestlandet. Vi lagar eit juleøl i skotsk stil med tydeleg søtleik frå malten og eit moderat gjæringspreg. Dette gjer at dei rike smakstonane frå den mørke malten kjem godt fram i smaksbiletet. Drikk ikkje Julefred for kald, då misser du nyansane i maltsmaken.

Solsnu

Fransk gardsøl 7,5%

Mange brukar fisk eller fjørfe til julemat, og Solsnu er eit øl laga særleg for desse julemiddagane. Ølstilen er fransk gardsøl (bière de garde), og den er kjenneteikna av svakt fruktigheit frå gjæringa, eit moderat, men edelt humlepreg og ein tydeleg maltkropp. Dei tradisjonelle mørke juleøla høver best til kjøtt, og for å bøte på dette lanserte vi Solsnu jula 2014. Solsnu vann bronsemedalje i Barcelona Beer Challenge i 2017.

Julefred

Skotsk øl 4,5%

Julefred med grøn etikett er daglegvarevarianten som er særleg tilpassa den tradisjonelle julematen på Vestlandet. Stilmessig er det ein skotsk overgjæra øltype med god maltsøtleik og smak av karamell, nøtter, sjokolade og litt kaffi. Humlesmaken er moderat for at det skal høve best til pinnekjøtet, men det kan også brukast med hell til svineribbe eller berre som eit glas åleine.

Solsnu

Fransk gardsøl 4,5%

Eit mørk og maltrikt juleøl kan overdøyve ein lett og delikat rett som torsk, lutefisk eller rakfisk. Til dette har vi bryggja Solsnu 4,5%. Ølstilen er fransk gardsøl (bière de garde), og den er kjenneteikna av svakt fruktigheit frå gjæringa, eit moderat, men edelt humlepreg og ein tydeleg maltkropp. Solsnu 4,5% er også eit svært leskande øl å drikke åleine utan mat.

Stjernenatt

Julestaut 8%

Av og til bryggjar vi øl som berre skal passe til kos, og Stjernenatt er eit slikt øl. Mørkt som vinternatta, og med eit lite dryss av krydder. Dominert av mørke maltsmakar og litt lakris, koriander og anis. Ølet passar best framfor peisen, eller på eit reinskinn ved bålet ein stjerneklår kveld.

Tomasmesse

Belgisk kvadruppel 10,5%

Nokre av dei mest komplekse øla i verda er sterke, mørke belgiske øl. Vi lagar Tomasmesse i god tid før jul og lagrar det ekstra lenge for eit avrunda lagringspreg med innslag av nøtter, mørk tørka frukt og vinøse tonar. Oppskrifta er svært enkel med få, men gode råvarer. Likevel blir Tomasmesse eit svært komplekst øl. Dette skuldast i stor grad den opne gjæringsprosessen som går føre seg ved ekstra høg temperatur (28 grader °C), kombinert med den lange modningstida. Tomasmesse passar godt å nyte for seg sjølv, til feite kjøttrettar eller til dessertar som t.d. kaker og moltekrem.

Arktis

Engelsk byggvin 12%

Med inspirasjon frå legendariske Allsopp’s Arctic Ale, som var fast ekspedisjonsproviant for britiske polarekspedisjonar på slutten av 1800-talet, har vi no bryggja dette ekstra kraftige ølet. Sidan det berre er brukt malt som ekstraktgrunnlag her, er bryggjeprosessen intens og tidkrevjande. Både den høge alkoholen og restsødmen til ølet gjer til at det skal klare mange kuldegrader utan å fryse til is. Vårt ekspedisjonsøl vil like mange år i ein mørk og sval kjellar, og vil med åra utvikle tonar av nøtter, fiken, svisker og portvin. Passar til kalde vinterkveldar, gjerne med ein kraftig ost til.

Eld

Røykt lagerøl 6%

Røykt lagerøl frå Bamberg er mange bryggjarar sitt favorittøl og her er vår versjon av denne ølstilen. Koparfarga, maltrik og røykfull. Open gjæring, tysk edelhumle og lang, kald lagring på tank er nøkkelorda. Eld er først og fremst bryggja for å passe til røykt kjøt og fisk, men kan også drikkast åleine.

Grindaguten

Belgisk Saison 6,5%

I tidligare tider gjorde ofte landevegen ein sving innom gårdane, og passerte ofte gjerder og grinder som hindra trafikken. For ungane kunne dette by på ekstrainntekt, då dei ofte fekk ein mynt eller to for å opptre som «grindagut» og opne for hest og kjerre eller bil som passerte. No er det Ivaren som er grindaguten. Ein saison er ein fin døropnar inn i ølverda.

Grindaguten er ein lys og tørr belgisk saison, som er eit verkeleg godt matøl. Du kan bruke Grindaguten til det meste, og den har ei fabelaktig evne til å tilpasse seg maten. Ost, fisk, kylling, svin, får, – ja det meste vil passe å servere til ein god klassisk saison.

Nansen

Eksport staut 8,0%

Fritjof Nansen er ein av dei vi nordmenn skal vere aller mest stolte av. Han gjorde ikkje berre store bragder i Arktis, men også ein enorm innsats for flyktningar etter fyrste verdskrig. For dette fekk han Nobels Fredspris i 1922.

Nansen er ein tørr og velhumla staut bryggja etter ei oppskrift frå London ca. 1860. Rundhanda bruk av brun malt, svart malt og Fuggles humle gir ein unik smak som varer lenge.

Imperiet

Engelsk indiaøl 6%

Det er rett nok berre smular att av det stolte britiske imperiet, så det er berre minner frå ei tapt tid denne engelske IPAen kan vekke. Lys malt med eit lite streif av svartbrent malt og engelsk East Kent Golding humle. Ølet er naturlegvis gjæra på gamlemåten i opne gjæringskar med engelsk overgjær. Imperiet er eit flott matøl til smakfull sjømat, lyst kjøtt og krydderdominerte rettar.

Malstraum

Lyst Amerikaøl/Pale Ale 5,5%

Det er fort gjort å bli dratt inn i humlestaumen, og då er det ikkje lett å komme seg ut igjen. Malstraum er ein frisk og fruktig Pale Ale med tropisk og fruktig humlearoma. Disig oransjefarga med eit fast, kvitt skum. Lett malt, men også litt bitterheit for å gje meirsmak og drikkbarheit.

Vi brukar humlesortane Zeus, Cascade, Chinook, Simcoe og Citra. Malstraum er fyrst og fremst bryggja for å drikkast åleine, men passar fint til krydra mat og grilling.

Vestkyst

Amerikansk Indiaøl 7,0%

Vestkyst er eit så kraftig humla øl at dei fine, fruktige smaksnyansane frå den opne gjæringa blir meir kamuflerte. Maltblandinga av pale ale malt og to sortar karamellmalt er viktige for å balansere humlen. All humle blir tilsett siste halvtimen av kokinga, noko som løftar smak og aroma på ølet. Etter primærgjæringa blir ølet tørrhumla i tanken i 9 dagar med Amarillo, Cascade, Simcoe og Zeus, før det blir tappa på flasker og fat for naturleg karbonering. Vestkyst har henta namnet sitt frå amerikanske indiaøl og frå det faktum at Kinn Bryggeri er lokalisert i den vestlegaste byen i Noreg. Den kraftige humlesmaken står godt til krydra mat og faktisk også til pinnekjøt av lam. Prøv også Vestkyst til blåmuggost og til gulrotkake!

Brottsjø

Dobbel indiaøl 8,5%

Kinn Brottsjø er eit ekstra sterkt indiaøl på heile 8,5% alkohol. Det er ikkje lett å finne balansen mellom malt og humle øl av denne typen, men vi brukar vår belgiske klostergjær og ein god dose sukker for å få det rette forholdet mellom maltsøtleik og alkoholinnhald. Humlinga er gjort med dei amerikanske sortane Zeus, Citra og Mosaic og med ein liten dose Sorachi Ace. Fruktig og krydra på same tid. Dette ølet er så kraftig på smak at det nok høver best åleine. Alternativt kan dette ølet drikkast attåt kraftige ostar.

Skoddehav

Kvit indiaøl 6,5%

Skoddehav er eit alternativt indiaøl, som er ein lysare variant av det vanlege indiaølet. I oppskrifta brukar vi pilsnermalt og kveitemalt, og humlinga er gjort ved å blande dei tre aromatiske humlesortane Cascade, Mosaic og Citra. Resultatet er eit lyst og friskt øl med lett kropp, balansert gjæringspreg og ein kraftig og frisk humlearoma. Passar særs godt til krydderdominert asiatisk sjømat, kylling eller svin.

Kveldsbris

Lyst belgisk øl 5,5%

Kveldsbris bryggja vi for å ha eit reint, friskt og ikkje for alkoholsterkt belgisk øl. Ølet har fin balanse mellom belgisk gjæringspreg og dei edlaste humlevariantane frå tre ulike distrikt: East Kent Goldings frå Sør-England, Saaz frå Zatec i Tjekkia og Amarillo frå Yakima Valley i USA. Kveldsbris er eit svært anvendeleg matøl, som gjerne taklar litt meir krydder og feitt enn eit vanleg kveiteøl.

Slåtteøl

Belgisk gardsøl 6,0%

Slåtteøl er eit lett og friskt øl i belgisk saison-stil. Vi let trappistgjæra vår jobbe fritt opp imot heile 26 for å få eit godt utgjæra og krydderprega øl. Dette ølet er svært tørt, nærmast syrleg. Vi brukar Pilsner malt som basis og tilset mindre mengder surmalt, kveitemalt, karamellmalt og bayermalt. I tillegg brukar vi ein liten tanke sjokolademalt for ein djupare gylden farge. Humlinga er markant med Northern Brewer som bitterhumle, og klassikaren East Kent Goldings for ein balansert aroma med innslag av blomar og krydder.