Mat & øl

Å finne riktig drikke til maten løftar måltidet til nye høgder. Kinn Bryggeri har mange matvennlege øl, og vi garanterer at du vil finne eit øl som passar til både tradisjonell norsk mat og dei mest eksotiske rettar. Her er våre forslag til øl- og matkombinasjonar. Bon appétit!
Mat og øl

Julefred

Skotsk øl 4,5%

Julefred med grøn etikett er daglegvarevarianten som er særleg tilpassa den tradisjonelle julematen på Vestlandet. Stilmessig er det ein skotsk overgjæra øltype med god maltsøtleik og smak av karamell, nøtter, sjokolade og litt kaffi. Humlesmaken er moderat for at det skal høve best til pinnekjøtet, men det kan også brukast med hell til svineribbe eller berre som eit glas åleine.

Julefred

Sterk skotsk øl 6,5%

Opprinneleg skal alt juleøl være eit sterkt, mørkt og maltrikt øl. Julefred med lilla etikett er bryggja i denne tradisjonen og er laga fyrst og fremst for at det skal høve godt til den tradisjonelle julematen på Vestlandet. Vi lagar eit juleøl i skotsk stil med tydeleg søtleik frå malten og eit moderat gjæringspreg. Dette gjer at dei rike smakstonane frå den mørke malten kjem godt fram i smaksbiletet. Drikk ikkje Julefred for kald, då misser du nyansane i maltsmaken.

Solsnu

Fransk gardsøl 4,5%

Eit mørk og maltrikt juleøl kan overdøyve ein lett og delikat rett som torsk, lutefisk eller rakfisk. Til dette har vi bryggja Solsnu 4,5%. Ølstilen er fransk gardsøl (bière de garde), og den er kjenneteikna av svakt fruktigheit frå gjæringa, eit moderat, men edelt humlepreg og ein tydeleg maltkropp. Solsnu 4,5% er også eit svært leskande øl å drikke åleine utan mat.

Solsnu

Fransk gardsøl 7,5%

Mange brukar fisk eller fjørfe til julemat, og Solsnu er eit øl laga særleg for desse julemiddagane. Ølstilen er fransk gardsøl (bière de garde), og den er kjenneteikna av svakt fruktigheit frå gjæringa, eit moderat, men edelt humlepreg og ein tydeleg maltkropp. Dei tradisjonelle mørke juleøla høver best til kjøtt, og for å bøte på dette lanserte vi Solsnu jula 2014. Solsnu vann bronsemedalje i Barcelona Beer Challenge i 2017.

Julelys

Belgisk kveiteøl/Witbier 5,5%

Med Julelys har vi bryggja eit lett og friskt juleøl, som ikkje skal overdøyve den lettare julematen slik som lutefisk og torsk. Julelys har fin fruktigheit frå Trappistgjær, og krydringa er gjort med appelsinskal, koriander og paradiskorn.

Julebukk

Dobbelt bukkøl 9,5%

I lag med noregsmeisteren i heimebryggjing, Lars Helge Hansen, bryggja vi i 2023 dette ekstra sterke koseølet til jul. Og det vart så bra at vi i 2024 har laga fire brygg av Julebukk. Ølet er mørkebrunt med kraftig maltsmak og god sødme. Bruk det til kaker og dessertar,  eller nyt det åleine. Pass for all del på at ølet ikkje er for kaldt når du drikk det; maltsmaken treng litt temperatur for å få vist seg fram.

 

 

Polarnatt

Røykt Porter 6%

I den mørke årstida vil vi gjerne ha andre smakar og lukter enn den lysare årstida. I Polarnatt fokuserer vi på mørke, røsta maltsmakar i lag med ein lett røyktone. Røyksmaken får vi frå malt, som har blitt tørka over kirsebærved. Dette ølet er tenkt både som eit koseøl på mørke kveldar, eller som følgje til tradisjonell røykt julemat, som til dømes pinnekjøt og pølser.

Tomasmesse

Belgisk kvadruppel 10,5%

Nokre av dei mest komplekse øla i verda er sterke, mørke belgiske øl. Vi lagar Tomasmesse i god tid før jul og lagrar det ekstra lenge for eit avrunda lagringspreg med innslag av nøtter, mørk tørka frukt og vinøse tonar. Oppskrifta er svært enkel med få, men gode råvarer. Likevel blir Tomasmesse eit svært komplekst øl. Dette skuldast i stor grad den opne gjæringsprosessen som går føre seg ved ekstra høg temperatur (28 grader °C), kombinert med den lange modningstida. Tomasmesse passar godt å nyte for seg sjølv, til feite kjøttrettar eller til dessertar som t.d. kaker og moltekrem.

Vestkyst

Amerikansk Indiaøl 7,0%

Vestkyst er eit så kraftig humla øl at dei fine, fruktige smaksnyansane frå den opne gjæringa blir meir kamuflerte. Maltblandinga av pale ale malt og to sortar karamellmalt er viktige for å balansere humlen. All humle blir tilsett siste halvtimen av kokinga, noko som løftar smak og aroma på ølet. Etter primærgjæringa blir ølet tørrhumla i tanken i 9 dagar med Amarillo, Cascade, Simcoe og Zeus, før det blir tappa på flasker og fat for naturleg karbonering. Vestkyst har henta namnet sitt frå amerikanske indiaøl og frå det faktum at Kinn Bryggeri er lokalisert i den vestlegaste byen i Noreg. Den kraftige humlesmaken står godt til krydra mat og faktisk også til pinnekjøt av lam. Prøv også Vestkyst til blåmuggost og til gulrotkake!